torsdag 31 juli 2014

Promenad- och vandringsböcker

Ett alternativ till vanliga guideböcker över städer och geografiska områden, är promenad- och vandrings böcker. De ger dig en rutt att följa och pekar ut intressanta saker att se utmed vägen. Jag har letat i katalogen och jag får lite olika resultat beroende på vilket sökord jag använder. De ord jag använde var promen*, vandr* och walk*. Dessa kombinerade jag sedan mad filtrerna facklitteratur, vuxen och hylla N.

(Att kapa ordet på slutet och sätta in en stjärna/asterisk * kallas att trunkera. Då får jag med alla varianter på ändelser av ordet som finns i katalogen.)

Några exempel på böcker vi har är:










Promenader i Prag, av  Frank Kuznik










Klassiska strövtåg i Frankrike och Italien, av Monika Björk










Alla dessa promenader i Stockholmstrakten, av Carl-Henrik Henrikson










Vandra på Gran Canaria, av Anita & Birger Lövland

Och du vet väl att det finns en att använda om Katrineholm?










Stadsvandringar i Katrineholm, av Cecilia Björk & Lars Nordling


/Marie

tisdag 29 juli 2014

Amanda Hellberg

För några veckor sedan kom min kollega Anette och visade mig en bok av Amanda Hellberg och undrade om jag hade läst den. Den hade jag inte, men jag blev nyfiken och letade upp alla böckerna av Hellberg för att ta en närmare titt på dem. Just nu finns det fyra böcker med huvudpersonen Maja Grå:










Styggelsen










Döden på en vit häst










Tistelblomman










Snögloben



De anges som fristående från varandra och inte en serie, men eftersom man följer samma person kan det nog vara idé att läsa dem i ordning. I katalogen har böckerna beskrivningsord som rysare, skräck och synska personer kopplade till sig.

Huvudpersonen Maja har kontakt med en annan värld än vår egen och och allt som finns där är inte av godo. Böckerna verkar vara en blandning mellan roman, spökhistoria och deckare. Riktigt spännande!

/Marie

lördag 26 juli 2014

Pop och politik


Alla ni som lyssnat på radioserien pop och politik vet vem Anna-Charlotta Gunnarsson är. Alla ni känner också till den bredd på ämnen som serien innehåller. Då kan ni även gissa er till vad boken Popmusik rimmar på politik innehåller: Snabblästa men läsvärda kapitel om olika aspekter av popmusik som inlägg i samhällsdebatten. Ämnen från Nordirland till feminism och eurovision tas upp. Jag fick ett flertal aha-upplevelser när jag läste boken. T.ex, handlade inte Boomtown rats låt Banana republic alls om det jag trodde. Och det finns fler sådana exempel från en författare som är väl påläst i ämnet. Rekommenderas!

PS: det finns även en spellista på Spotify med musiken i boken. man söker helt enkelt på titeln

/Krister

torsdag 24 juli 2014

Den bittra pajens sötma, av Alan Bradley

Jag har alltid varit svag för pusseldeckare, Ellery Queen och Dorothy Sayers är favoriter i bokhyllan. Nu i helgen läste jag en nyskriven pusseldeckare som var riktigt bra, Den bittra pajens sötma av Alan Bradley.


Flavia de Luce är 10 år gammal och bor med sin pappa och två äldre systrar på familjens stora släktgods. Flavias mamma försvann på en resa redan när Flavia var liten och hennes pappa ägnar all sin tid åt sina älskade frimärken. Flavias tid fördelas mellan att föra krig mot sina systrar och ägna sig åt kemiska experiment (ibland kombineras de två...).

Lugnet i huset störs en dag när man hittar en död fågel utanför köksdörren. Den har ett frimärke spetsat på näbben och Flavias pappa blir väldigt upprörd när han ser den. Tidigt nästa morgon snavar Flavia över en döende man i köksträdgården. Vem är han och hur dog han? Det vill polisen gärna veta, men de uppskattar dock inte Flavias intresse för fallet. Det bryr sig inte Flavia om, det här är det mest spännande som någonsin hänt henne och hon bestämmer sig för att lösa fallet åt polisen.

Flavia är en väldigt charmig och smart huvudperson. Jag ser fram emot att läsa fler berättelser om henne!

/Marie

tisdag 22 juli 2014

Sommardagar i köket

Det ser ut att bli en väldigt varm och solig vecka. Kanske är det bara jag, men jag tycker det kan vara svårt att komma på vad jag vill äta, när det är varmt. En idé är att ha picknick, och här är några böcker med förslag på vad jag kan ta med ut i matkorgen:



Jag hittade också den här boken med recept på lätt och enkel sommarmat:


Sen vore det nog inte helt fel att avsluta det hela med lite glass!
 


/Marie

torsdag 17 juli 2014

Sommarprojekt

Har du semester och känner för att starta ett litet [pyssel]projekt? Då har jag tre förslag på böcker och aktiviteter!

Burkar och kapsyler av olika slag i metall, brukar samlas hos de flesta. Varför inte göra något roligt med dem? I den nya boken Plåtslöjd av Kalle Forss och Gunnar Jeppsson, finns instruktioner för att bland annat göra plåtblommor, ljuskrona och sopskyffel.


Kanske kanske känns plåt lite svårhanterligt, då kan du göra pappersskulpturer istället. I Paper sculpture av James C. Cochrane visat författaren hur du bland annat kan göra en drake, en hund eller varför inte en ko klocka?




Men det finns ju gammal hederlig luffarslöjd också. Allt som behövs (nästan) är metalltråd och tänger och vad du vill dekorera med. I boken Luffarslöjd och andra trådarbeten av Gert Ljungberg och Petronella Ljungberg, får du tips och idéer till bland annat äggkoppar, luciakrona och fotoramar.




/Marie

tisdag 15 juli 2014

Halvårsresultat!


Igår blev jag nyfiken på hur lånetoppen såg ut bland vuxenböckerna och skapade listor på mest utlånat bland deckare, faktaböcker och romaner. Här är topp 5 listorna (antal lån inom parantes):

Deckare

1. Lyckliga gatan, av Liza Marklund  (53)
2. Rörgast, av Johan Theorin  (49)
3. Hennes iskalla ögon, av Carin Gerhardsen  (47)
4. Den sanna historien om Pinocchios näsa, av Leif GW Persson  (44)
5. Stenhjärtat, av Katarina Wennstam  (41)

Facktaböcker

1. Guinness world of records 2014  (53)
2. Fotbollsstjärnor 2014  (34)
3. Jag är Zlatan, av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz (LL upplaga)  (30)
4. Jag är Zlatan Ibrahimovic, av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz (orginal)  (26)
5. 428 dagar, av Johan Persson  (23)

Romaner

1. Analfabeten som kunde räkna, av Jonas Jonasson  (51)
2. Än finns det hopp, av Karin Wahlberg  (39)
3. Egenmäktigt förfarande, av Lena Andersson   (38)
4. Min mormor hälsar och säger förlåt, av Fredrik Backman  (35)
5. En man som heter Ove, av Fredrik Backman  (33)

Även när man utökar till topp 10, är det mest svenska författare på listan, kul!

/Marie

torsdag 10 juli 2014

Ordning och reda bland deckarböckerna

Bland romanerna är det ganska enkelt att se vilken ordning titlar i serier har och vilka titlar som hör ihop i en serie. Bland deckare kan det vara lite knepigare. Även om en författare skriver flera böcker med samma huvudperson, räknas de inte som en serie. Visst är varje bok en separat historia, men ofta följer det med detaljer mellan titlarna om huvudpersonernas liv utanför deckargåtan. Då kan det bli lte rörigt att läsa böckerna i 'oordning' och man vill veta vilken som kommer först. Och det är här som den fiffiga hjälpredan Mord i ordning kommer in i bilden!






Denna behändiga publikation uppdateras regelbundet och listar just deckartitlar i den ordning de skrivits, men också vem huvudpersonen i serien är. Vi har ett exemplar som referens (=går ej att låna hem) och det står nere på deckaravdelningen, nära och bra när man vill veta t.ex. vilken av Anna Jansson böcker som kommer efter Främmande fågel.

/Marie

tisdag 8 juli 2014

Jonathan Tropper

I januari 2012 berättade jag om boken Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper. Sedan dess har jag tittat på Troppers andra böcker i hyllan och tänkt att 'hmmmm, jag kanske skulle läsa dem med?' Jag hade också med en i boktipsen förra månaden och då bestämde jag mig för att göra slag i saken. Så de senaste veckorna har jag läst Konsten att tala med en änkling, Boken om Joe och Fördelarna med en kollaps.

När man läser flera böcker av samma författare på kort tid, är det lätt att se om det finns teman/röda trådar som går igen i författarens verk. Hos Tropper verkar det vara döden, familjen och judendomen. Jag kommer ihåg att jag upplevde Sju jävligt långa dagar som en övervägande humoristisk bok, och Troppers andra böcker fick mig också att småfnissa. Men de innehöll också större drag av allvar och sorgsenhet, som fick mig att stanna upp i läsandet för att mina ögon tårades.

Boken om Joe handlar om Joe Goffman, som lever livets glada dagar i New York. Det är 17 år sedan han lämnade hemstaden Bush Falls och han har ingen tanke på att någonsin åka tillbaka. Kanske är det därför han skriver en roman om de dramatiska händelser han var med om sista året på high school. Många av stadens invånare figurerar i den där boken och det är inga smickrande porträtt precis. Men så får Joes pappa en stroke och hamnar på sjukhus. Trots att Joe bara har haft väldigt sporadisk kontakt med sin pappa och bror som fortfarande bor i Bush Falls, åker han tillbaka till hemstaden. Även om barndomskamraten Wayne är glad att se Joe igen, är de flesta invånarna inte det.

I Fördelarna med en kollaps är Silver huvudperson. Som ung hade Silvers band en jättehit, men sångaren gjorde sen solokarriär och Silver har hankat sig fram som trummis på bröllop och bar mitzvahs. Han är i 40 års åldern, bor på lägenhetshotell med andra skilda män, har nästan helt tappat kontakten med sin nu 18-åriga dotter och exfrun ska gifta om sig. Så får Silver en stroke, och utan operation kommer han att dö. Alla i hans omgivning tar för givet att Silver kommer att opereras, men Silver säger nej. Han tycker inte att det liv han har levt är värt att återvända till och vad är det då för poäng med att opereras? Omgivningen förfasas men Silver finner sitt nya ofiltrerade tillstånd ganska upplyftande.



När jag läste på om Jonathan Tropper upptäckte jag att troppers debutroman (Plan B) har översatts till svenska och kommer ut i september i år, att det finns en sjätte bok på engelska som jag inte har läst (Everything changes) och att Sju jävligt långa dagar (This is where I leave you) har filmats och har premiär i Sverige i november.



Har du läst någon av Troppers böcker? Vad tyckte du?

/Marie