fredag 28 februari 2014

Stephen Fry



Stephen Fry är en multibegåvad engelsman som i början av sin karriär gjorde sig känd som komiker. I par med Hugh Laurie gjorde han en hel del humorklassiker och de spelade bl.a huvudrollerna i serien Jeeves och Wooster efter PG Wodehouse romaner. Därefter har bl.a varit programledare för QI (brittiska förlagan till intresseklubben) och gjort en hel del dokumentärer. Han gör även en del film och har setts som Oscar Wilde och förra året sågs han som Borgmästare i del två i Hobbott-serien.. Han hör också till en våg av spännade brittiska författare som kom fram under 90-talet. 4 böcker har kommit på svenska..

Lögnaren (the Liar  1996) kom på svenska 2001 och är en vass satir över det hårda livet på engelska internatskolor. Det är en rolig och stundom vulgär skildring  om en notorisk lögnare som armbågar sig till framgång och bra betyg.  Detta kombineras med en intressant spionhistoria och gör det till en mycket läsvärd bok, förutsatt att man tål vulgariteterna som följer.

Skriva historia (Making history) är en mer allvarlig bok med ett intressant tema. Vad hade hänt om Hitler inte kommit till makten? Svaret är kanske inte vad man tror i denna hypotetiska satir.

I Flodhästen (the Hippopotamus- på svenska 1998) möter vi f.d. poeten Ted Wallace, kallad Flodhästen, som ges i uppdrag att undersöka om sonen till en bekant har helande förmågor. Det hela utspelar sig på ett stort gods med många original. Sonen ser ut att kunna göra stordåd men allt förklaras av Ted under en middag. Intelligent handling och kvick dialog ger ett högt tempo som gör att man inte vill sluta läsa.

Han senaste bok på svenska- Stjärnornas tennisbollar (2002)- ska nämnas. den beskrivs som en modern, välskriven Greven-av-Monte Christo-historia.


/Krister

tisdag 25 februari 2014

Boksläpp!

Imorgon onsdag händer det något spännande här på biblioteket. Klockan 18.30 är det nämligen boksläpp av det nya boken om Ragnar Thoursie, Den nya männsikan och den gamla av Tomas Fransson.



 Thoursie föddes 1919 i Katrineholm och i hemmet fanns bara religiös litteratur. Han bokdebuterade 1945 med en diktsamling och anställdes inom offentliga sektorn 1955. Det kom ytterligare tre verk, men sedan gjorde Thoursie ett uppehåll mellan åren 1957 och 1987. Det blev ytterligare ett uppehåll mellan 1989 och 2001, men under 2000-talet publicerade Thoursie fem verk innan han dog 2010.

2012 bildades Sällskapet Ragnar Thoursies Vänner här i Katrineholm och det är de som står bakom programmet imorgon onsdag. Den nya boken om Ragnar Thoursie kommer att presenteras av författaren och föreningen bjuder på förfriskningar.

Välkommen!

/Marie

onsdag 19 februari 2014

Pojkpokerblues av Edward Bunker

På biblioteket läser vi varannan vecka något vi kallar listan. Det är en katalog från BTJ (Bibliotekstjänst) med lektörsomdömen på nya böcker. Alla nya böcker som ges ut står inte med där, men väldigt många.

När jag för några veckor sedan läste igenom romanavdelningen, gjorde jag en mycket glad upptäckt. En av de bästa böcker jag läst genom åren hade äntligen blivit översatt! Jag läste boken på engelska, med namnet Little boy blue och nu kan du alltså läsa Pojkpokerblues av Edward Bunker på svenska.


Redan som 11-åring har Alex varit i ett otal antal fosterhem, militär- och uppfostringsskolor. Mamma är försvunnen och pappa kan inte ta hand om Alex själv. Alex vill inget hellre än att vara med sin pappa och känna sig älskad. Istället får Alex raseriutbrott och har svårt för auktoriteter.

När Alex rymmer från den sista i raden av uppfostringsskolor, har han ingen direkt plan för vart han ska ta vägen. Under ett inbrott i en butik går något snett och från en sekund till en annan beseglas Alex öde. De regler Alex lär sig de närmaste åren och som han lever efter är att inte ta skit från någon, slå tillbaka, visa dig hård och auktoriteter är bara ute efter en sak – att terrorisera dig.

Boken gjorde ett väldigt starkt intryck på mig när jag läste den för 16 år sedan, men vad jag inte visste då var att den är självbiografisk. Författaren Edward Bunker växte själv upp i olika fosterhem och ungdomsvårdsskolor. Han var under 20 år yrkeskriminell, men började i medelåldern ta sig ifrån den världen, började skriva och medverka i olika filmer. Bunker hann ge ut sju böcker innan han dog 2005.

/Marie

torsdag 13 februari 2014

Kvinnan i svart

Tidigare berättade jag här i bloggen om det jag tror kommer att vara årets bok, Black sheep av Susan Hill. Hill har som sagt skrivit många böcker, och jag och min kollega Cissi läste för ett tag sedan en av dem, Kvinnan i svart.


Vi blev båda två väldigt förtjusta i denna spökhistoria i viktoriansk anda!

Oskyldigt berättade spökhistorier tillsammans med familjen vid julbrasan, väcker obehagliga minnen till liv för Arthur Kipps. Han minns hur han som ung advokat, blott 23 år gammal, fick i förtroende av sin chef att sköta bouppteckningen efter en gammal klient. Damen i fråga hade bott utanför ett litet samhälle vid kusten, på en ö med en väg som bara går att köra på vid ebb.

Full av självförtroende reser Arthur till samhället, men upptäcker snabbt att ingen vill tala om hans avlidna klient eller huset hon bott i. När han väl kommer fram till huset på ön, ger det ett väldigt ödsligt intryck. Men nog ska väl Arthur kunna tillbringa ett par timmar om dagen därute själv? Vad skulle kunna hända?

Precis som det ska vara i en viktoriansk spökhistoria, ligger mycket av berättelsen mellan de skrivna raderna. Det blir en krypande känsla av obehag som bara växer. Och det är så bra!

/Marie

söndag 9 februari 2014

Frihet bakom galler

Jag lånade hem  Frihet bakom galler och jag såg den i helgen. Tyckte att den verkade intressant. Kvinnors situation i Afghanistan, ett aktuellt och omskakande ämne.
Det är så man tänker, lite slött.
Det är en stark film. Alla petimetriska diskussioner om hen, hon och han, Lilla hjärtat och liknande kränkningar blir så otroligt fjuttiga i jämförelse. Så tänkte i alla fall jag som inte visste att det är möjligt att döma en kvinna till 15 års fängelse för att hon har rymt från sin misshandlande man. Intressant nog visas också lite av männens situation. Män som är lika fångna i detta intoleranta samhälle, män som förstår att förändring krävs för att både män och kvinnor ska kunna leva ett bättre och lyckligare liv. Till min glädje visade det sig att filmen var nominerad till guldbaggen i kategorin dokumentärfilm. Den vann inte inte och jag har inte sett de två andra filmerna i kategorin men jag satt hela kvällen och hejade på Frihet bakom galler.
Den finns på ett bibliotek nära dig.

/Laine

fredag 7 februari 2014

Pinntorpafruns minnen

Pinntorpafruns minnen har kommit ut i en ny omarbetad upplaga. Traktens mest kända slottsspöke lever vidare! Nu med nytagna färgfoton på porträtt och interiörer från slottet. Språket är omarbetat och Beata von Yxkull som Pinntorpafrun egentligen hette kan lugnt spöka vidare. Knut Bonde som skrev boken kom ju fram till att hon egentligen var en vänlig själ trots sitt rykte om motsatsen.

/Laine