fredag 23 augusti 2013

Världsarv


 

Nyligen kunde man i the Guardian läsa att Ecuadors president; Rafael Correa, tillåtit oljeborrning i delar av nationalparken Yasuni. Detta efter att han i ett försök att samla in pengar för skydd av parken misslyckats med att få in mer än en bråkdel. Beslutet har mötts av stora protester, både från de indianstammar som lever i området och andra. 70 % av Ecuadors befolkning lär dessutom vara emot borrningen.

Denna nationalpark är en av världens rikaste miljöer vad gäller djur & växtarter, och räknas som ett världsarv. Genom det borde skyddet vara ganska starkt. Världsarv utses av FN-organet UNESCO och
ska vara kultur & naturvärden som är så unika och viktiga att de ska bevaras för all framtid. En del böcker har också getts ut om dessa världsarv. 2012 kom Peter Hannebergs Världsarv: människans mästerverk- ett praktverk som främst tar upp kulturbärande världsarv. arkitektur är det dominerande men även sådant som Laponia eller fågelön St Kilda får plats.


Claes Grundsten Världsarv: naturens mästerverk (2000) tar istället upp de naturområden som räknas in i listan. Också det är en fin, rikt illustrerad bok som påvisar många spännande naturområden runt om i världen. Förutom dessa har vi också flera böcker som behandlar världsarven i Sverige och norden. Leif Anker Världsarv i Sverige (2003) & Världsarv i Norden (1997) samt Hans Anderson Arvet, Laponia, Lapplands världsarv (2005) bör också nämnas som utmärkta böcker i sammanhanget.

/Krister


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar