onsdag 30 maj 2012

Hiphop-generationens historia

Igår svängde Jay-Z och Kanye West förbi Stockholm. Ikväll uppträder de med samma spektakulära, svettiga och producerade hiphop-konsert i Malmö.

Mäktigt minsann när två av hiphopens stora just nu möts på scen.

Hiphopen föddes i Bronx, New York på 1970-talet och har sedan dess fullkomligen exploderat. För mig som är uppvuxen på 1990-talet har hiphop en självklar plats i mitt musikflöde och medvetande. Jag minns väldigt väl hur jag lyssnade sönder Fugees skiva The Score (släppt 1996), mimade till Salt-n-pepa under mellanstadieåren och tyckte Hard Knock Life med Jay-Z (släppt 1998) bara vara så så så bra.

Det finns dock inte alltför många riktigt bra böcker om hiphop. Men Can't Stop Won't Stop : Hiphop-generationens historia (2006) är en 600 sidor lång riktigt bra bok om hiphop. Musikjournalisten Jeff Chang har under tio år intervjuat graffitimålare, DJ:s, rappare, b-boys, aktivister och journalister vilka alla är människorna som skapade hiphopen.

Changs infallsvinklar är många och blir på ett behändigt sätt lika förbryllande yviga som hiphopens historia. Och den kan väl ändå beskrivas som något brokig? Som det står i förordet:
"Det är hiphop : det är ett sammelsumurium av underbara berättelser".

Inledningstexten av den legendariske DJ Kool Herc (ofta nämnd som en slags hiphopens fader) ger ett sympatiskt sken. Det råder heller inget tvivel om att hiphopen har gjort stora avtryck i samhället och kulturen i de illustrationer Chang ger.

Tonen är lättsam utan att göra avkall på djup och innehåll. Det är detaljrikt och drivet skrivet. Och framförallt, boken bygger på intryck, berättelser och innehåll som förklarar en viktig rörelses historia och existens. Här finns blingbling, politik, gängbråk, förändringskraft och passion - allt framlagt med analytisk skärpa.

Det går knappt värja sig mot att hiphop är en intressant kulturföreteelse och viktig samhällskraft när den vill. Can't stop Won't Stop är också svår att slita sig från eftersom den skapar sammanhang, verklighet och betydelse på ett medryckande sätt. Jag gör som hiphopduon Dead Prez och deklamerar "It's bigger than hip hop". Missa inte!

/Victoria

måndag 28 maj 2012

Major Pettigrews sista chans

I fredags tillbringade jag större delen av dagen i den lilla engelska byn Edgecombe St. Mary, utan att ens lämna min lägenhet. Jag läste nämligen boken Major Pettigrews sista chans av författaren Helen Simonson.

Boken handlar om Major Pettigrew som är 68 år gammal och änkeman sedan sex år. Han är en äkta  engelsk gentleman och lever ett stilla liv i den lilla byn Edgecombe St. Mary. En dag skakas hans rutiner av nyheten att hans bror har dött. Samma dag talar han för första gången på riktigt med Mrs Ali. Mrs Ali flyttade till byn för inte så många år sedan med sin pakistanske make och tog över den lilla jourbutiken på hörnet. Nu är hon änka sedan två år och driver själv butiken. Pettigrew och Mrs Ali upptäcker att de trots alla olikheter, har en hel del gemensant.

De två börjar söka sig till varandra, diskutera litteratur och livet i stort. Båda har släktingar som av olika anledningar inte ser med blida ögon på deras framväxande vänskap och spirande romans. Även de i byn som majoren kallat vänner i alla år, visar plötsligt upp fientligt inställda sidor. Det är krockar både mellan kulturer och generationer. Kommer majorne och Mrs Ali att övervinna alla hinder?

Det här är en otroligt charmig historia och stundtals väldigt rolig. Beskrivning av ett litet traditionsbundet samhälle och dess reaktion på nyheter och utomstående är träffande…

/Marie

fredag 25 maj 2012

Towel Day

Idag är det den 25 maj, och som Linda berättade tidigare i veckan, är det Stora Bokbytardagen. Kom gärna in på Ängeln och byt en bok!

Men,

den 25 maj är också Towel Day eller Handduksdagen. Den firas varje år som en hyllning till författaren Douglas Adams och i år tänkte vi uppmärksamma den på biblitoeket. Douglas Adams är nog mest känd för sin boksvit som börjar med Liftarens guide till glaxen och jag skrev om den här. Sviten består av fem böcker skrivna av Adams och en sjätte del skriven av Eoin Colfer.



Douglas Adams studerade vid Cambridge och var medlem i flera humorklubbar och komedigrupper vid universitetet, bland annat den kända Footligth Club. Liftarens guide till galaxen startade som radiopjäs och kom ut i bokform 1979. Sedan dess har den uppnått kultstatus och sålts i mer än 14 miljoner exemplar världen över. 2005 blev historien också filmad.

Kom in och låna ett exemplar på biblioteket och bli inte förvånad om du ser personalen bära runt på en handduk!

/Marie

torsdag 24 maj 2012

Byt böcker hela dagen!



Jag vet inte hur du känner, men jag är superexalterad över morgondagens bokbytardag! På Kulturhuset Ängeln blir det spektakulär invigning av den nymålade Read Cycle-tunna vid 10-snåret. Sen är det bara att byta böcker hela dagen fram till att biblioteket stänger klockan 18.00.

Mitt bidrag till tunnan kommer vara en ganska populär bok om en ganska populär man. Kan du gissa vilken?

Sprid dina läsupplevelser och hämta nya - kom och byt böcker! Kanske är det just du och jag som byter med varandra.


/Victoria

onsdag 23 maj 2012

Poesitegelsten från Rumänien

Ganska snygg tegelsten.
Jag har lånat en tegelsten! Det är en tegelsten som består av närmare 500 sidor av poetisk lycka.

Om jag inte får tala med någon nu, som är titeln på boken, är en antologi med dikter av 27 samtida poeter från Rumänien. Här finns dikter av till exempel den framstående innerliga författaren Mircea Cărtărescu (som jag vurmat för i ett tidigare inlägg), passionerade poeten Nina Cassian och existenslyrikern Ioan Es. Pop.

Svulstigt. Vackert. Bredd. Det här är en riktigt bra bekantskap med dikter som skrivits i Rumänien sedan 1980-talet.

För det är en antologi svår att kategorisera med mer än att Rumänien någonstans är deras gemensamma nämnare. Rösterna är olika och de språkliga tilltagen likaså. Den geografiska inramningen är inte heller beständig i att utgångspunkten alltid är Rumänien. Spektrat är ibland större och i det finns en internationell blick. Samtidigt finns rumänska byar och städer, historia, mentalitet och verklighet i allra högsta grad närvarande i flera av dikterna.

Förutom att Cărtărescu alltid får mig att tappa andan lite grann blir jag förtjust i Gabriela Meliniscus. Hon skriver i svärta och överdådighet, citerar nobelpristagaren Nelly Sachs och lämnar märkvärdiga spår. Ioan Es. Pop skriver också en och annan rad som fastnar i mitt medvetande.

Jag gillar det här väldigt mycket!
Låna boken?

/Victoria

tisdag 22 maj 2012

Ska vi byta böcker med varann?

På fredag är det Stora Bokbytardagen. Det är en dag som firas över hela landet och som går ut på att man när man går hemifrån tar med sig en bok som man bär väl synlig så att alla man möter kan se. När man sedan ser någon som går runt med en annan bok som man vill ha eller kanske någon som man vill prata med så går man fram till den personen och frågar om personen vill byta bok med en. Hoppas det är många som byter böcker helt spontant på stan!

 
Här på biblioteket känns det ju självklart att man ska kunna byta böcker. Det är ju det som folk gör här hela dagarna egentligen, men i det här fallet får man behålla boken precis hur länge man vill. Därför kommer vi att ha en tunna ståendes vid entrén där man får lämna en bra bok som man inte längre vill ha kvar och byta till en ny som man blir inspirerad till att läsa.

Själv tänker jag bidra till bokbytartunnan med några deckare. Deckare tycker jag nämligen är den perfekta läsningen för lata sommardagar (som snart är här!), men det är mycket sällan som jag vill läsa om en deckare (då vet jag ju vem mördaren är). Det är alltså perfekt att lämna en sådan bok vidare till nya läsare. Hoppas att "mina" bidrag ger någon en trevlig och spännande läsupplevelse som de kanske sedan kan ge vidare till någon annan!

  
/Linda

måndag 21 maj 2012

Konsten att vara ungkarl

För ett par år sedan läste jag en engelsk bok som heter Wish you were here av Mike Gayle, som jag tyckte jättemycket om. Så när jag tidigare i år hittade en av hans senaste böcker på hyllan, blev jag nyfiken och tog hem och läste den. Boken heter Konsten att vara ungkarl och handlar om tre bröder och deras föräldrar.

Adam, den äldste brodern, är en inbiten ungkarl. Men efter en del självransakan inser han att der är för att han dejtar fel sorts kvinnor. När han helt oväntat möter en kvinna av rätt sort, vill hon inte dejta honom.

Luke, mellanbrodern, har precis friat till sin flickvän. Allt borde vara frid och fröjd, men plötsligt visar det sig att flickvännen faktiskt vill ha barn, fast Luke redan från början sagt att det skulle aldrig skulle komma på fråga.

Lillebror Russel är singel och olyckligt kär i Lukes flickvän. Den enda som vet om detta är hans bästa vän Angie. Varför har aldrig Russel och Angie blivit ett par då? Tja, det har bara blivit så och det går inte att ändra. Eller?

Brödernas föräldras 40-åriga bröllopsdag närmar sig, när mamma utan förklaring slänger ut pappa och deklarerar att hon vill skiljas. Allas självklara världar har ställts på ända, kan de rättas till igen?

Tycker man som jag om att läsa böcker om syskon och deras relationer till varandra, är detta en riktigt bra bok!

/Marie

fredag 18 maj 2012

Sju minuter över midnatt

Oftast när jag väljer en bok så är det framsidan och/eller baksidestexten som får mig intresserad av historien som finns i boken. Baksidestexten får mig också att förvänta mig vissa saker av det jag ska läsa. Det händer inte ofta, men ibland är historien som rullas upp i boken inte alls den jag förväntade mig att få läsa.

Förutom mina timmar på huvudbiblioteket, arbetar jag också på Julita bibliotek. Det är ett kombinerat filial- och skolbibliotek, och innebär att jag läser en hel del barnböcker som jag sedan bokpratar om för eleverna. ’Mina’ elever är upp till 13 år och de flesta böcker jag läser är börja läsa, lågstadie- och mellanstadieböcker. Inte så mycket ungdomsböcker, men ibland passar sådana mina åldersgrupper också.

Imorse läste jag en bok som var båda dessa kategorier; en ungdomsbok som jag trodde skulle fungera hos mina elever på grund av vad jag läst på baksidan: Sju minuter över midnatt av Patrick Ness.



Och det var det inte alls. Jag trodde att jag skulle få läsa en spännande fantasy/spökberättelse, istället var det en gripande berättelse om en pojke vars mamma höll på att dö i cancer och hans kamp att acceptera vad som höll på att hända.

Boken var otroligt bra, men kommer inte att fungera på mitt skolbibliotek. Däremot tycker jag att den inte bara passar ungdomar, utan även vuxna läsare. Det är en historia som verkligen griper tag i dig som läser och skakar om. Jag ska villigt erkänna att jag grät innan den var slut…

/Marie

tisdag 15 maj 2012

Läs om läsning!

Vi som jobbar på biblioteket får ofta frågan om tips på bra böcker. Vi delar ju så klart mer än gärna med oss av våra tips både när vi träffas på biblioteket och här på bloggen men det finns ju också många fler platser där man kan få tips på läsning. Jag har tidigare här på bloggen tipsat om mina favoritbokbloggar och en annan ny stor favorit som jag gärna vill tipsa om är LitteraturMagazinet.



LitteraturMagazinet är en nättidskrift som inte bara bjuder på lästips och recensioner utan även intervjuer med författare, debatt, krönikor och inspirerande reportage. Det är en riktig guldgruva för dig som tycker om läsning, litteratur och kultur.

Förutom all inspirerande läsning bjuder nättidskriften varje månad på en läsutmaning. Maj månads utmaning är att läsa ungdomslitteratur av svenska författare. Hänger du på?

/Linda

måndag 14 maj 2012

I skydd av skuggorna

I år har senvintern och våren varit pepprade av nya böcker från nästan alla mina favoritförfattare och jag har njutit i fulla drag. En av dessa nya böcker var I skydd av skuggorna, av Helene Tursten.


En man bränns till döds och det visar sig att han har kopplingar till ett mc-gäng. Polisen oroar sig för att ett nytt gängkrig är under uppsegling. Samtidigt sprängs Irenes och Kristers privata bil i luften, men när Irene frågar Krister om han har upplevt något hot, vill han inte prata om det och går direkt i försvarsställning.

Långsamt pusslar Irene och de andra ihop vad det rör sig om, men de misstänkta verkar hela tiden ligga ett steg före polisen. Som om de hade tillgång polisens information…

Detta är den 10:e boken om polisen Irene Huss och nästan alla finns också filmade. Turstens deckarhistorier är ganska raka, utan dolda fallgropar. Det är inte alltid jag har tyckt att det har flutit problemfritt i de senare böckerna, men i I skydd av mörkret gör det äntligen det igen!

/Marie


fredag 11 maj 2012

En modern allvetare



Förr i tiden kunde en vetenskapsman hålla på med alla möjliga ämnesområden. Ibland behövde man, som t.ex. Strindberg, inte ens kalla sig vetenskapsman för att bedriva forskning i olika områden. Just Strindberg förkovrade sig i naturvetenskap, konst, alkemi? m.m.  Idag är forskarna betydligt mer specialiserade. Men ett fåtal går från ett område till ett annat, och känns lika kunniga, lika lärda, oavsett sektor.

En sådan tvärvetenskapare är Nils Uddenberg vars båda föräldrar var psykiatrer, vilket torde haft betydelse när han valde samma bana. Han jobbade således som psykiater under 1970- & 80-talen. I hans bok Själens schamaner (2010) har han samlat ett antal egna tankegångar om psykologi och psykiatri, där vi får inblick i bl.a Linnés tankar om psykisk sjukdom, möta en av sveriges tidigaste psykiatrer och fördjupa oss i själens anatomi.

I Idéer om livet (2 volymer, 2003/2004) behandlas istället ett helt annat område. Idéhistoria om biologin genom historien. Kända naturvetares teorier tas upp och det stora ämnet blir  hur människan genom historien har försökt att förstå sig själv och sin biologiska omgivning ända fram till dagens debatter om genteknikens möjligheter o risker.

Prometheus och dryaden: männsikan, naturen, tekniken och etiken (1990) är ytterligare en bok som beskriver människan förhållande till sin omgivning, inte minst ur ett etiskt perspektiv. Dessa tre behandlade verk visar på Nils Uddenbergs bredd och innebär läsvärd, populärvetenskap av bästa slag.

/Krister

tisdag 8 maj 2012

Extremt högt och otroligt nära

Titeln säger en hel del om den här boken, så poetiskt och klurigt skrivet men samtidigt med en portion humor och underfundighet som man inte ofta råkar på.

Det har skrivits en stor mängd böcker de senaste dryga tio åren om händelserna i New York den 11 september 2001. Det finns böcker som utspelar sig mitt i händelsernas centrum eller sådana som på olika sätt har med dem i bakgrunden.



I den här boken spelar de en stor roll, men beskrivs inte i detalj. Boken utspelar sig efter 2001 och handlar om Oskar som ska ge sig ut på ett uppdrag att hitta ett lås. Han har nämligen hittat en nyckel bland sin fars saker och nu vill han hitta låset som nyckeln går till eftersom han tror att han då kan hitta låset till sin fars hemligheter. Medan pappan levde brukade han ofta skicka ut Oskar på olika uppdrag och skattjakter och Oskar är övertygad om att detta är ännu en sådan. Men på sin resa genom New Yorks stadsdelar hittar han så mycket mer än ett lås.

När jag läser Extremt högt och otroligt nära växlar mina känslor mellan sorg och glädje, sympati och förvåning, hopp och missmod. Men ständigt en stor kärlek både till karaktärerna och till Jonathan Safran Foer för hans fantastiska språkbruk och för den fina historia han har skapat.

Förra året kom filmen baserad på den här boken. Läs mer om den här.

/Linda

fredag 4 maj 2012

En politikers inverkan på...


Detta datum 1979 blev Margaret Thatcher premiärminister i Storbritannien. "Järnladyn" var mycket var mycket kontroversiell och vissa delar av samhället hatad. Jag läste någonstans att hennes favoritlåt var How much is that doggy in the window. Det kan ju tyckas lite märkligt- inte minst med tanke på den musikkultur hon, oavsiktligt, kom att betyda väldigt mycket för. Förhållandena i Thatchers England blev en outsinlig källa till bra poptexter. Bland de mest kritiska artisterna märks Style Council, Morrisey och Elvis Costello. Vad passar då bättre än att sammanställa en liten spellista med Thatcherinspirerad musik från i första hand 80-talet. Varsågoda!

Elvis Costello   Tramp the dirt down
Madness          Blue skinned beast
Specials           Ghost town
Heaven 17       (We don't need this) Fascist groove thang
Morrisey          Margaret on the guillotine
Style council     Walls come tumbling down  
Robert Wyatt    Shipbuilding
Jam                   Eton rifles
Billy Bragg        Between the wars
The the             Heartland
International beat  Stand down Margaret
Dead Kennedys  Kinky sex makes the world go round
Fine Young cannibals  Blue
Kirsty McColl     Free world
Pink Floyd          The Post war dream
Smiths                Panic
Not sensibles      I'm in love with Margaret Thatcher
Housemartins      Build
Carter the unstoppable sexmachine   The only living boy in New Cross
Terry Edwards    Margaret Thatcher, we still hate her

/Krister



onsdag 2 maj 2012

Vårtriss i riktigt bra reportageböcker

Asfalten är gångvänlig för de flesta sorters skor och den ljumma vårvinden stryker längs kinderna. Helst av allt skulle jag vilja låna en trave böcker och bära med mig ut i den svala vårvärmen. Parkbänk, kafé, perrong - det spelar mindre roll bara kaffekoppen är full och böckerna bra. Den här tiden på året tycker jag att reportageböcker verkligen är helt rätt. Därför blir det triss i reportageböcker. 

No, I'm from Borås har, förutom sin exceptionellt roliga titel, en alldeles strålande nerv. Ola Wong tar med oss på en resa från Sjuhäradsbygden till den rumänska staden Periam till Shanghai i Kina. Genom sina personliga berättelser om mormor från Rumänien och farfar från Kina berättas något större om människor, livssituationer och världen. Det här är en bok om framtiden och om det förflutna precis så som utlovas i baksidestexten. Jag gillar också fotografen Magnus Laupas bilder som är bra komplement till de skrivna orden. 

Cocaina - en bok om dom som gör det är Magnus Lintons brutala reportagebok om kokain som politik. Det är ett sorgligt, men sakligt nedslag i Columbia som producerar 70 procent av allt kokain som världen konsumerar. Skickligt beskrivs växelvis det stora och det lilla perspektivet om en smutsig kokainvärld. Jag har alltid gillat Lintons tilltal när han skriver, och det här är inget undantag. Det är engagerat, stilistiskt snyggt och inte minst intressant.

Mikrofonkåt av musikskribenten Fredrik Strage känns vid det här laget som en oumbärlig klassiker. Det här är boken om svensk hiphop, utgiven 2001. Strage levererar med skärpa ruskigt bra material. Några av dem som intervjuas är Latin Kings, Loop Troop, Big Fred och Timbuktu. Och såklart Petter. Det här är en viktig del av svensk musikhistoria och en alldeles fantastisk skildring av samtiden. Strage är en grym skribent och den underhållande tonen fungerar alldeles utmärkt.

/Victoria