måndag 30 januari 2012

Mrs Angels tårtbageri

Ibland när jag har läst klart en bok, lämnar jag den med ett leende på läpparna och känsla av upprymdhet. Innehållet i boken behöver inte ha varit av det komiska slaget för att framkalla detta, utan det hänger mer på hur berättelsen framställts av författaren. Precis så var det när jag läste boken Mrs Angels tårtbageri, av Gaile Parkin.



 Ramberättelsen i den här boken är fru Angel från Tanzania som med sin man Pius och fem barnbarn, för tillfället bor i Kigali Rwanda. Året är 2001 och landet är i full färd med att återhämta sig efter inbördeskriget. Pius är gästingenjör vid det tekniska universitetet och familjen bor i ett hyreshus där gästarbetare från flera olika länder bor.

I bokens 14 kapitel får vi möta flera av de som bor i och runt huset och höra deras historier. Angels egen stora sorg är att hennes två barn har dött. Själv bakar hon tårtor, fantastiskt färggranna skapelser och hennes talanger är mycket efterfrågade.

Angel är en handfast kvinna med mycket bestämda åsikter och det är inte alltid hon håller med sina kunder. Det är ju så att människor inte alltid vet sitt eget bästa, men som tur är vet Angel vad detta bästa är!

/Marie

onsdag 25 januari 2012

Webbskolan, sökning del 3

I tredje delen av sökningsavsnittet i webbskolan behandlar vi vad man ska ta sig till när man ändå inte hittar det man söker.

Säg att du har sökt på hästar, du har försökt begränsa eller förfina din sökning på olika sätt men känner ändå att du saknar just den boken som du behöver för ditt ändamål. Då finns det några alternativ du kan prova. Till vänster om sökresultatslistan under de olika sökbegränsningarna hittar du rubriken "Sök vidare på andra bibliotek" samt en lista med titlar. Detta är en sökning som görs automatiskt i Libris, som är en gemensam katalog för bibliotek vid de svenska universiteten och högskolorna. Klickar man på någon av dessa titlar så kommer man automatiskt till den titelns beskrivning på Libris och kan se mer information om boken och på vilka bibliotek den finns.


 Ovanför den listan hittar du rubriken "Sök vidare här". Om du väljer att klicka på någon av de länkar som listas under den rubriken så kommer du att ledas vidare till en sökning på respektive webbplats, på samma sökord som du använt i din sökning i vår katalog. Bibliotek.se är en nätresurs för gratis samsökning i svenska offentligt finansierade biblioteks samlingar av böcker, kartor, skivor, musiktryck, videokassetter, ljudböcker, talböcker, punktskriftsböcker, tidningar och tidskrifter. Här kan du, precis som i Libris få information om titlar som vi inte har på Katrineholms bibliotek. Du kan även söka vidare i Wikipedia eller Google böcker, för att få en bakgrund till ditt ämne och även för att kunna hitta andra ord som kan vara bra att använda när du söker vidare.

Om du hittar titlar som vi inte har köpt in till Katrineholms bibliotek finns det ändå möjlighet att få tag på dem. Till höger om sökresultatet hittar du länkar till två olika formulär, Inköpsförslag och Fjärrlån.



Via dessa kommer du till respektive formulär där du kan föreslå att vi köper in en särskild titel eller att vi lånar in den från något annat svenskt bibliotek.


Formulären ser likadana ut och det är viktigt att vi får så mycket information som möjligt för att vi ska kunna hitta just den boken som du behöver. Det kostar ingenting att skicka in ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån men om du beställer ett fjärrlån som du sedan inte hämtar ut så tar vi ut en avgift på 25 kronor.

Man ska alltså inte ge upp bara för att man inte hittar det man söker på första försöket. Ofta finns det möjligheter att nå fram till den rätta boken på ett eller annat sätt!

/Linda

måndag 23 januari 2012

Shelter

Jag är en den förste att erkänna att jag inte ser särskilt mycket film. På något sätt gillar jag mer att läsa en text och skapa mina egna bilder, än att få bilderna ’färdig-presenterade’ för mig. Men det finns alltid undantag, eller hur? För ett tag sen såg jag filmen Shelter, som handlar om Zach.


Zack har precis slutat high school och men tvärtemot sina kompisar väljer han att inte fortsätta till college. Visst har Zach drömmar om att utveckla sitt konstnärskap (hans street art kan ses överallt på San Pedros husväggar), men hemma finns en femårig systerson som Zack bara inte kan överge. Hans syster är inte världens bästa mamma, deras egen mamma död och deras pappa nerdrogad av värktabletter.

Så en dag stöter Zach ihop med Shaun, äldre bror till en av Zacks bästa kompisar. Shaun är en hyfsat framgångsrik författare och de två spenderar allt mer tid tillsammans och inleder ett förhållande. Zach inser långsamt att han är värd att älskas, men räcker det för att ge honom tillräckligt med mod att leva ett liv han aldrig hade tänkt sig?

Det här är ingen film om tragiska problem och trasiga människor. Det är heller ingen lättvindig romantisk komedi. Nej, det här är en film om att vara ärlig och våga vara sig själv. Att skapa sitt eget öde och ta vara på de chanser man får.

/Marie

söndag 22 januari 2012

Strindbergs födelsedag

I dag är det August Strindbergs födelsedag. Strindbergåret är i full gång och jag maxar min söndag med gedigen Strindbergläsning på den sociala mikrobloggtjänsten Twitter. Där twittrar nämligen Strindberg  roliga, intressanta och mystiska rader för fullt. Och jag gillar det!


Det är dock inte den enda sociala medier-kanalen som Strindbergs röst har väckts till liv på. Utan han både facebookar och bloggar också. Så det är bara att välja den kanal du gillar bäst. Utgångspunkten för exempelvis Strindbergs moderna dagbok är Ockulta dagboken som Strindberg förde mellan åren 1896 och 1908.

Ockulta dagboken täcker många spännande händelser i Strindbergs liv. Däribland Infernokrisen och skapandet av verket Inferno. Har du ännu inte läst Inferno så tycker jag att det är hög tid nu. 

Inferno är en rasande, märklig och vansinnig berättelse som jag frenetiskt läste från början till slut. Jag tycker kanske inte att Inferno är ett litterärt mästerverk och det är långt ifrån det bästa Strindberg skrivit. Men den har något, en nerv, en kittlande metatanke, kanske en galen Strindberg. 

Därför är Inferno för mig en bestående läsupplevelse som jag aldrig kommer släppa från mig.

/Victoria

fredag 20 januari 2012

Spioner



Den 20 januari 1984 greps den norske politikern Arne Treholt för spioneri, anklagad för att ha lämnat uppgifter åt Ryssland och Irak. Han hävdade alltid sin oskuld och gav sin egen version i boken Ensam från 1986. I Gunnar Walls bok Historiens största spioner (2007) utgör fallet Treholt en viktig del. Här tas bl.a. upp nyare rön som pekar på att Treholt kanske var oskyldig.  I denna bok tas även upp ytterligare 7 spionfall. Flera visar på att vad som är sant eller inte i många fall inte är helt lätt att få reda på. Boken är ett välskrivet stycke nutidshistoria.

Under 2000-talet kom ett flertal böcker om spioner och agentverksamhet. I Sanna historier om spioner (2007) av Paul Dowswell & Fergus Fleming tas också upp ett antal fall ur verkligheten. Inehållet överlappar endast delvis Gunnar Walls bok.  Dowswells bok är mer lättläst och riktar sig lika mycket till ungdomar som till vuxna.

Kvinnorna får också sin beskärda del i utgivningen. Mata Hari tas förstås med i ovan nämnda böcker men under andra världskriget fanns flera kvinnliga agenter i Skandinavien. Man hittar dem inom flera yrkesgrupper men de mest kända är kanske Sonja Wigert, som parallellt med filmkarriären hade ett liv som dubbelagent, och Jane Horney som misstänktes för arbete åt flera olika underrättelse- tjänster. Det är om dessa, och flera andra, som Tore Pyser skriver i boken Kvinnliga spioner: agenter i Norden under andra världskriget (2009).

Slutligen: För den som vill tränga in i den ryska agentvärlden rekommenderas Boris Grigorjev Illegalister: KGB:s hemligaste spioner (2007). Författaren är en f.d. överste inom KGB, som med god insikt i ämnet berättar om personer som lever under någon annans identitet i ett främmande land.

/Krister
 

onsdag 18 januari 2012

Webbskolan sökning del 2

Förra veckan inleddes webbskolan med grunden för en bibliotekswebbplats, nämligen sökning. Men sökning är ju både otroligt viktigt och otroligt svårt. Därför skriver jag vidare om ämnet idag. Dagens ämne blir begränsningar av sökresultatet.



När vi förra veckan sökte på ”hästar” blev ju resultatet ganska stort, närmare bestämt 564 träffar. Oftast är det en för stor mängd att ta sig igenom. Så vad göra? En strategi är att ta sig en titt till vänster om träfflistan. Där kan man nämligen hitta olika sätt att begränsa sin sökning. Det gör man genom att klicka på de olika alternativen. Man kan begränsa på Författare, målgrupp (alltså vuxen eller barn & ungdom), medietyp och utgivningsår. Det går att begränsa med flera av dessa samtidigt.



Många av de träffar som vi har fått är till exempel barn- och ungdomsböcker. Numret som står inom parentes efter respektive är antalet som den begränsningen skulle ge. Vi väljer att begränsa sökningen till bara målgruppen vuxen, bara böcker och så vill vi ha så nya böcker som möjligt, i det här fallet är det senaste årtalet 2009. Med den begränsningen ger sökningen tre träffar. Det känns som en bra början på vår läsning. Om man ångrar sig och vill komma tillbaka till listan med fler träffar igen eller ändra sin begränsning så gör man det genom att klicka på den termen med kryss framför i vänsterspalten.



Ett annat sätt att redan från början avgränsa sin sökning är att välja alternativet Utökad sökning som du når via länken under sökrutan uppe till höger. Här begränsar du din sökning redan när du gör den för att få ett så exakt sökresultat som möjligt om du vet precis vad du söker eller om du vet att ämnet du söker på kan ge många felaktiga träffar. Exemplet "hästar" ger till exempel många träffar på hästböcker för barn och är det inte det man söker kan det vara en god idé att bara välja målgruppen vuxna. Att söka via utökad sökning kan också vara ett sätt att söka bara på din närmsta filial.

 Att söka information är inte någon enkel uppgift och ofta hittar man inte det man söker på första försöket. Man får prova sig fram med olika begränsningar eller bredda sina sökningar. Vi på biblioteket hjälper dig gärna om du kört fast!

/Linda

måndag 16 januari 2012

Evig natt

Karolina (från våran barnblogg, Bubblan i bibblan) och jag pratade böcker för ett tag sedan (vi på biblioteket gör ofta det, det är nog en yrkesskada…) och hon undrade om jag hade läst Evig natt av Michelle Paver.

Michelle Paver känner jag bara igen som författare av den populära Vargbröder-serien, så jag sa nej, det hade jag inte. Karolina berättade att hon tyckte att det var en jättebra bok även om den innehöll många saker som hon tyckte var otäcka. Det är klart jag blev nyfiken! Så litet senare lånade jag hem boken och läste den.

1937 planerar fem unga engelsmän att ge sig ut på en expedition till Spetsbergen, där ibland Jack. De ska tillbringa ett år där och samla in olika forskningsdata. Men i slutändan kan en av dem inte åka och en annan måste avbryta på grund av sjukdom, så bara tre kommer verkligen fram till lägerplatsen. Sista biten åker de båt och kaptenen är ytterst motvillig att tala om platsen de tre männen har valt att ha sitt läger på. Ja, kaptenen vägrar t.o.m. ett tag åka ändra fram. Varför vill han inte berätta, men ger så småningom med sig och styr båten dit.

Väl på plats verkat allt gå bra. I alla fall tills dagsljuset försvinner och den mörka delen av året börjar. Jack skriver i sin dagbok om den oförklarliga rädslan, vissheten om att något finns där ute i mörkret. Så sker ännu en olycka och Jack blir ensam kvar i lägret, i mörkret…

Det här är precis den typ av spökhistoria jag tycker om! Där stora delar av historien utspelar sig mellan raderna och där det hemska/oväntade sker i huvudpersonens ögonvrå och det inte finns något specifikt att sätta fingret på. Det påminde en del om viktorianska spökhistorier och  Lovecraft, som jag också tycker väldigt mycket om. Vågar du läsa den?

/Marie

söndag 15 januari 2012

Stor läsning i litet format

I Språkrådets nyordslista för förra året letade sig "novellix" in. Egentligen är det namnet på ett förlag, men det har också blivit ett uttryck för en novellbok i litet format som är som gjord för att bära med sig i jackfickan. En novell i taget. Och eftersom jag gillar noveller tycker jag att novellix är ett mycket klurigt och bra påhitt.

Jonas Hassen Khemiris novellix har en väldigt lång, men schysst titel. 
Jonas Karlsson, Jens Lapidius, Johanna Thydell och Amanda Svensson är några av författarna till varsin novellix. Jag tycker att du ska låna stor läsning i litet format! Novellixerna finns både som tryckt bok och e-bok. Själv har jag fallit för Jonas Hassen Khemiris novellix som har den underbara titeln Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog. Det är en kreativt skriven historia som förvillar mig från början till slut. 

/Victoria

PS: Du missar väl inte KolossalOrdival i Katrineholm?

fredag 13 januari 2012

Naturalismens störste


Den 13 januari 1898 publicerades Émile Zolas offentliga brev i den s.k. Dreyfusaffären. I brevet, kallat J'accuse (Jag anklagar) tog han ställning för den anklagade officeren Alfred Dreyfus, som anklagades för högförräderi. Zola hade dittills varit en respekterad författare i Frankrike. Efter sitt ställningstagande, där han riktade kritik mot andra officerare och myndigheter, blev han dömd för smädelse, fick ett års fängelse, och bojkottades under en längre tid som författare i sitt hemland. Han flyttade till England och gav där ut sina sista böcker.

Vem var då Zola rent litterärt? Jo, han räknas som den främste företrädaren för naturalismen. Efter genombrottet med Thérèse Raquin (1867), arbetade han mellan 1871-93 med en "krönika över det andra kejsardömet"- En serie om 20 romaner, som innehöll en stor del av hans viktigaste samhällsskildringar. Hit hör bl.a Hallarna (Le ventre de Paris, 1873), Abbé Mourets felsteg (La faute de l'Abbé Mouret, 1875)  Hans excellens (Son excellence Eugène Rougon, 1876) Nana(1880) och Den stora gruvstrejken (Germinal 1885).Böckerna innehåller närgångna studier av de miljöer som skildras; gruvarbetarnas liv i "Den stora gruvstrejken" eller varuhusen i "Hallarna". Zolas avsikt var ofta att visa upp bristerna i kejsardömet; korruption, ohederlighet, levnadsvillkor. De verk som kom efter Dreyfusaffären lär inte vara av samma kvalitet.

Sök böcker av Émile Zola här

/Krister

onsdag 11 januari 2012

Uppgradering av systemet!


(First portable computer, foto av Steven-L-Johnson)

Idag [onsdag] uppgraderar vi vårt bibliotekssystem. Det innebär att du som besökare inte kan söka efter böcker, låna om, reservera, betala skulder, se vad som finns på ditt lånekort eller beställa fjärrlån. Du kan heller ine boka eller använda internetdatorerna i biblioteket. Vi på biblioteket kan hjälpa dig med att låna,  men du måste du ha ditt lånekort eller din legetimation med dig. Vi hoppas få igång systemet igen under eftermiddagen eller imorgon torsdag.

ETA:  Strålande nyheter! Uppgraderingen är redan klar. Allting fungerar nu som vanligt igen.

/Marie

tisdag 10 januari 2012

Webbskola, sökning del 1

I slutet av förra året utlovade jag en webbskola här på bloggen. Idag börjar vi med lektion nummer ett.


Vi börjar webbskolan med det som de flesta av er antagligen vill använda bibliotekets webbplats till, nämligen att söka. Katalogen är ett alldeles för stort område för att beta av på ett inlägg, så idag kör vi del ett av sökningen. Vi säger att du är intresserad av att veta mer om hästar. Du skriver då alltså ”hästar” i sökrutan uppe till höger på webbplatsen. När du gör det får du förslag på titlar eller författare som du kan tänkas mena att söka på. Skulle det vara så att det är just någon av dessa titlar eller författare som du söker kan du klicka på titeln eller använda dig av piltangenterna och enter för att välja den titeln.


I det här fallet vill vi ju dock inte ha någon specifik titel utan böcker i allmänhet om hästar. Alltså skriver vi själva klart ordet och klickar på ”Sök”. Eftersom ämnet ”hästar” rymmer ganska mycket så får vi många träffar, närmare bestämt 501 stycken. För att gå igenom träfflistan rullar man ner på sidan och hoppar fram mellan träffarna med hjälp av pilknapparna på högersidan av träfflistan längst upp och längst ner. Eftersom sidan visar 10 träffar i taget så kommer det finnas 51 sidor att gå igenom.


Genom att klicka på den orangea ikonen längst upp till höger kan du skapa en prenumeration på sökningen du precis gjort (läs mer om RSS här!). Det innebär att när det biblioteket köper in något nytt på ämnet hästar så blir du meddelad om detta via din RSS-läsare. I det grå fältet ovanför listan med träffar har du några olika alternativ att välja om du tycker att 501 träffar var lite mycket att ta sig igenom på en gång. Du kan välja att skicka den till dig själv eller en vän med e-post, du kan skriva ut den (i utskriftsformat) och du kan ladda ner den som ett .txt-dokument.


Boken Hästar av Gerd Østergaard verkar vara en trevlig bok tycker du. Du klickar på titeln och får då upp mer detaljer om boken, som tillexempel vilket år den kom ut, dess ISBN-nummer och vilka bibliotek i Katrineholm som har boken. För att se vilken hylla boken står på måste du klicka på bibliotekets namn. Den här boken finns alltså på Strångsjö och Sköldinge bibliotek, på Barn- och ungdomsavdelningarna på hylla uQdfd. Bor du inte i Strångsjö eller Sköldinge kan du självklart reservera boken för att få den till ditt närmsta bibliotek, men mer om det en annan gång.


Hoppas att lektion ett av webbskolan varit användbar! Läxan till nästa tisdag blir att söka på just ditt favoritintresse och se vad du kan hitta.

/Linda

måndag 9 januari 2012

Romanernas 10 i topp

Som du säkert märkte var alla titlarna på förra veckans 10 i topplista över romaner deckare. Det kanske är fler än jag som undrar över den ’vanliga’ skönlitteraturen’. Lånades de romanerna inte ut alls? Jodå, ta det lugnt! Visst gör de det. Här kommer en lista över de mest utlånade vanliga romanerna under 2001 (antal utlån inom parantes):

1. Stjärnlösa nätter, av Arkan Asaad (46)
2. Spill, av Sigrid Combüchen (36)
3. I det förflutna, av Kate Morton (34)
4. En sannolik historia, av Karin Alvtegen (33)
5. Röd lilja, av Nora Roberts (30)
6. En dåre fri, av Beate Grimsrud (29)
7. Nattönskningen, av Anne Birkefeldt Ragde (28)
8. Som en drömbild, av Nora Roberts (27)
9. Kriget är slut, av Morgan Alling (26)
    Is och vatten, vatten och is, av Magull Axelsson (26)
    Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, av Jonas Jonasson (26)
10. Svinalängorna, av Susanna Alakoski (25)
     Kärleken i Julia Anderssons liv, av Åsa Moberg (25)

De svenska författarna går strongt även här, nio av titlarna är av svenska författare.

/Marie

fredag 6 januari 2012

En kylslagen lista

If On A Winter's Night Cry Cry Christmas
Lagom till trettonhelgen tänkte jag inte vara tröttsam och komma med en lång text. Istället tycker jag det passar bra med en kylig lista över bra låtar med vinter, kyla, snö och is som tema och ur olika aspekter. Dessa kan, med ett par undantag (Icehouse, Chris Rea), avnjutas på vår musikwebb. Listan innehåller både välkända och lite mer ovanliga låtar. Missa framför allt inte Winter Night med Scott Walker- ett kort, bortglömd pärla bland hans många utmärkta inspelningar.

Winter Night- Scott Walker
Under Ice - Kate Bush
Oktober- Isildurs bane
Ice cream for crow- Captain Beefheart
Vintersaga (icy version)- Sweptaways feat. Magnus Carlsson
Hazy shade of winter- Bangles
I've got my love to keep me warm- Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
Christmas song- Jethro Tull
Sweet Swedish winter- Freewheel
Icehouse- Icehouse
Winter song- Chris Rea
Let it snow, let it snow, let it snow- Frank Sinatra
California dreaming- Mamas & the Papas
River- Joni Mitchell
Blå jul- Mauro Scocco
New Years day- U2
You only cross my mind in winter- Sting
Snowflake- Kate Bush
So cold the night- Communards
White winter hymnal- Fleet foxes
Lo how a rose e'er blooming- Sting
20 years of snow- Regina Spektor
Snow angel- Tori Amos
The Twelfth night song- New York philharmonic orchestra w. Léonard Bernstein
Gunde Svan- Euskefeurat
Cold turkey- John Lennon
The Snow goose- Camel
In dulce jubilo- Mike Oldfield
Baby, it's cold outside- Dean Martin
Winter wonderland- Diana Krall
Wintersong- Gerry Mulligan, Paul Desmond
Cold wind to Valhalla- Jethro tull
O, come all ye faithful- Jim Reeves

/Krister

torsdag 5 januari 2012

Tio i topp 2011

Så här precis i början av ett nytt år, har jag roat mig med att titta på vad som lånades ut mest under förra året. Det blev en del väntade titlar och en del oväntade. Listorna bygger på utlåningssiffor för vuxenmedia på stadsbiblioteket. Tidskrifter och filmer ej medräknade. Vad låg då i topp på faktaavdelningen och bland romaner under 2011?

10 mest utlånade romanerna (antal utlån inom parantes):

1. I natt är du död, av Viveca Sten (76)
2. Det fjärde offret, av Mari Jungstedt (72)
    Inkräktaren, av Håkan Östlundh (72)
3. Dolda djup, av Ann Cleeves (69)
4. Helgonet, av Carin Gerhardsen (61)
5. Drömmen förde dig vilse, av Anna Jansson (59)
6. Den farliga leken, av Mari Jungstedt (57)
7. Alkemins eviga eld, av Anna Jansson (55)
8. Vyssan lull, av Carin Gerhardsen (54)
9. Huvudjägarna, av Jo Nesbø (53)
10. Ett litet snedsprång, av Denise Rudberg (51)

Deckargenren har ett starkt grepp om låntagarna, men visst är det roligt att alla utom två är skrivna av svenska författare?

10 mest utlånade på faktaavdelningen (antal utlån inom parantes):

1. Körkortsboken, av Lars Gunnarson (42)
2. Naxwaha iswiidhiskha oo ku qoran af-soomaali=Svensk grammatik på somaliska, av Åke Viberg (40)
3. Trafikskolan teo (27)
4. Den nya överklassen, av Bengt Ericson (26)
    Buugga waditaanka baabuurta=Körkortsboken på somaliska, av Max'ed-deeq C/madar Haldhaa (26)
5. Inifrån, av Thomas Bodström (25)
    Lär dig Word [Grundkurs] (25)
6. Kitāb rukhsah qiyādat al-sayyārah bi-al-lughah al-'arabīyah=Körkortsboken på arabiska, av Ibrāhīm Nazār (24)
7. Driving licence book, av Lars Gunnarson (22)
    Lär dig svenska! (22)
8. Dawrat al-lughah al-suwīdīyah/Arabiska till svenska (21)
9. Lär dig Excel [Grundkurs] (20)
10. Körkortsboken med inläsning, av Lars Gunnarson (19)

Sex olika körkortstitlar på listan, vi som arbetar på biblioteket är inte förvånade. Det finns alltid en efterfrågan på körkortsböcker!

/Marie

tisdag 3 januari 2012

Löfte att läsa tjockare böcker under 2012

Vilket är ditt läslöfte för 2012?

Ett läslöfte är som ett nyårslöfte men lite roligare, lite bättre och lite häftigare. Det kan vara en utmaning för dig själv, ett sätt att läsa sådant du vanligtvis inte läser, en läsduell mellan dig och en vän, en möjlighet att upptäcka spännande läsvärldar eller ett sätt att läsa fler böcker. 

Mitt läslöfte för det kommande året är att åtminstone några gånger läsa lite tjockare böcker. Jag är nämligen väldigt förtjust i tunna romaner och novellformatet. Därför ska jag nu utmana mig själv och min rastlöshet genom att tålmodigt läsa böcker som har fler än åttio sidor. Det är tack vare Linda (som häromveckan berättade om sina favoritbokbloggar här på Blandad konfekt) som jag känner mig manad att lova detta. Och redo att förändra mitt invanda läsmönster.

För att krydda till det ytterligare kommer jag i min första insats också ge mig hän en genre som jag vanligtvis håller mig undan. Det blir en hårdkokt New York-kriminalroman med bibliotekskopplingar tillika musikern Nathan Larsons debutroman Dewey Decimal. Den är faktisk sisådär 250 sidor. Lite lagom våghalsigt.



/Victoria

måndag 2 januari 2012

Klappa händer små

I oktober förra året skrev jag om två kommande boktitlar som jag tyckte lät väldigt udda och väldigt intressanta; Diabetikern av Aleksander Motturi och Klappa händer små av Dan Rhodes. Nu har jag läst Klappa händer små och det är definitivt en bok som man antingen älskar eller inte förstår alls. Själv älskade jag den! Författaren har lämnat allt förnuft och logik därhän och skapat en berättelse som är fullkomligt absurd, makaber och omöjlig. Och helt underbar :) 

Historien utspelas på fru Pavarottis anti-självmordsmuseum i en tysk stad. Sent i livet har hon funnit den äktenskapliga lyckan och oroar sig för alla de som inte gjort det. Kanske mår en del till och med så dåligt att de funderar på att ta sitt liv och det är dessa stackare fru Pavarotti vill hjälpa. Med sitt museum vill hon ge dem hopp att fortsätta sina liv.

Hon har dock ingen aning om vad som egentligen pågår på museet. Det sköts med perfekt monotoni av herr Schmidt som inte tillåter några avbrott eller störningar i sin väntan på pensionen. Därför fejkar han besökssiffrorna och berättar aldrig för fru Pavarotti om de olyckliga själar som gömmer sig kvar i rummen till efter stängning och tar sina liv med hjälp av utställningsföremålen. Herr Schmidt kontaktar heller aldrig polisen, istället ringer han doktor Fröhlicher som raskt kommer åkande och lämpar in offrens kroppar i sin bil. Vad doktor Fröhlicher sedan gör med dem bryr sig inte herr Schmidt om…

/Marie