torsdag 3 februari 2011

Howard Pyle

Källa: http://www.alex.se/
Howard Pyle föddes i staden Wilmington i Delawere, USA, 1853. Hans mamma berättade mycket sagor och berättelser för honom och det var nog därifrån Pyles fick sitt intresse för böcker och bilder. Pyle var inte särskilt intresserad av en teoretisk utbildning och som 16-åring skickade föräldrarna honom till den belgiska konstnären Van der Weilen i Philadelphia, för att han skulle lära sig grunderna inom teckning och illustration.

När Pyle var 23 fick han med sin pappas hjälp jobb hos en tidskriftsförläggare i New York, som illustratör och författare och där blev han kvar i nästan 20 år. 1894 började han själv undervisa i teckning och 1903 startade han en egen konstskola i sin hemstad Wilmington. Intresset för konst tog Pyle till Italien 1911, men tyvärr blev han sjuk där och dog av en njurinfektion bara 58 år gammal.

Pyle var en erkänt skicklig illustratör och omtyckt författare. Han skrev och illustrerade flera berättelser skrivna för barn i olika tidskrifter, och han gav också ut en rad barnböcker som han även illustrerade. Pyle var mycket intresserad av historia, särskilt medeltiden, och många av hans berättelser var också historiska. Bland det sista han publicerade var serie i fyra delar om kung Arthur och dennes riddare. Men den bok som Pyle blivit mest förknippad med skrev han redan som 30-åring och det är Robin Hood.


En bra historia håller länge. Den tål att bli omstuvad, få detaljer ändrade och berättas om och om igen, och den hittar hela tiden nya lyssnare. En sådan historia är Robin Hood. För Pyle har inte hittat på berättelsen om mannen som vredesmod dödade och sedan lever som fredlös i Sherwoodskogen. Men Pyles version är den som kanske har blivit mest känd och är oftast den som avses när man talar om Robin Hood. Det är också den version som Maj Bylock återberättat i klassikerförlagets serie. Vill man veta mer om Robin Hood kan man läsa Dick Harrisons bok Mannen från Barnsdale, där författaren försöker reda ut vad som är sanning och vad som är myt.

Robin Hood finns som sagt i många olika versioner, den senaste jag sett i bokform kom i slutet på förra året och är marknadsförd som en bilderbok; Robin Hood av Mauri Kunnas. Den är väldigt charmig, även om jag personligen tycker den varken är renodlad bilderbok eller kapitelbok.


Det har inte bara skrivits om Robin Hood, genom åren har det gjorts en uppsjö olika filmer om hjälten i grönt. Vem har inte sett Disneys version (’Hon är säker, gamla Bettan!’) eller Mel Brooks parodi ’Robin Hood – karlar i trikåer eller Kevin Costners ’Robin Hood – tjuvarnas konung’ (filmmusik med Bryan Adams). Förra året kom det också en ny Robin Hood film med Russel Crowe, som fokuserar på hur Robin blev Robin Hood.

/Marie

6 kommentarer:

  1. Bra fakta tack ! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta det sena svaret, det har varit lite hektiskt här på biblioteket! Vill du kontrollera uppgifterna eller ha mer kött på benen, har jag använt databasen alex (www.alex.se) och nationalencyklopedin (www.ne.se). Du hittar information om båda på under fliken 'Biblioteket erbjuder' på bibliotekets hemsida (bibliotek.katrineholm.se).

      /Marie

      Radera
    2. det var bra fakta, men när föddes han och dog?

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    4. Howard Pyle föddes i staden Wilmington i Delawere, USA, 1853. Intresset för konst tog Pyle till Italien 1911, men tyvärr blev han sjuk där och dog av en njurinfektion bara 58 år gammal.

      Marie

      Radera
  2. Hej!
    Precis som det står i texten föddes Pyle 1853 och dog 1911.
    /Marie

    SvaraRadera