torsdag 29 oktober 2009

H.P. Lovecraft

En klassiker inom skräcklitteraturen, är författaren Howard Phillips Lovecraft. Vem var då denne Lovecraft? Han föddes 1890 i Providence, Rhode Island, USA. Pappan dog tidigt och Lovecraft växte upp med sin mamma, som var psykiskt labil och väldigt överbeskyddande. Lovecraft var mycket sjuk under sin uppväxt och det mesta av skolgången bestod av morfaderns bibliotek. Ett psykiskt sammanbrott under gymnasieåren hindrade fortsatt utbildning, men skrev gjorde Lovecraft under hela sitt liv. Han arbetade som sprökskrivare och amatörjournalist och fick många skönlitterära bidrag publicerade i olika novelltidskrifter. Lovecrafts ekonomi var inte alltid den bästa och han dog i cancer, bara 46 år gammal.

Det som Lovecraft lämnade efter sig inom litteraturen är ett sällsamt arv. Han skrev mest noveller och de flesta har två återkommande tema. Det första är att människorna inte var först här på jorden. En urgammal ras från stjärnorna var före oss och de var betydligt intelligentare än människan. Av någon anledning försvann de sedan och kunskapen om dem har i mångt och mycket gått förlorad. Men de är inte borta för alltid, de bara väntar och bidar sin tid… Det andra temat är att personerna i berättelserna desperat söker efter kunskap för att förstå, men när (och om) de får svar, ökar det bara deras förtvivlan och desperation.

En stor svit av Lovecrafts noveller är Cthulhu-berättelserna. De handlar om ondskefulla varelser och deras gud Cthulhu, som för tillfälligt är kraftlös, men som bara väntar på rätt tillfälle att ta över. I de här berättelserna hänvisar Lovecraft till och citerar ur, en bok som han kallar Necronomicon. Boken finns dock inte, Lovecraft har hittat på den. Men han gjorde det så bra, att många sedan har letat efter titeln. Den blev också på sätt och vis ’bekräftad’ av att den nämns av andra författare, som var inspirerade av Lovecraft.

Lovecrafts texter är drömska, undflyende, nästan febriga i sitt språk. Stämningen trappas gradvis upp, huvudpersonen snärjs alltmer in i en klibbig mardröm och man har hela tiden känslan av att något [ondskefullt] rör sig i ögonvrån, men man är hjälplös att göra något åt det.

En bra introduktion till Lovecrafts texter, hans drömvärld och Necronomicon, får man i boken Stora Necronomicon : de döda namnens bok : noveller och texter, utvalt och skrivet av Sam Lundwall. Hos oss på biblioteket finns flera böcker med Lovecraft noveller. En av den heter Cthulus arv och i den har Sam Lundwall samlat inte bara Lovecrafts texter utan också noveller av andra författare, som var i kontakt med Lovecraft.

/Marie

1 kommentar:

  1. Advice regarding how to get the location of k-huset Ängeln better known...

    http://twitpic.com/nzqvt/full

    SvaraRadera