torsdag 27 augusti 2009

Vampyrer och monster, på TV och i böcker

Nästa vecka är det premiär för SVT:s serie Skräckministeriet. Programmet kommer att ta upp skräckgenren ur ett djuplodande idéhistoriskt perspektiv och diskutera dess roll i liv och samhälle. Det låter som om det kan bli hemskt spännande (!). Programmet kommer att sändas i SVT 2 på torsdagar, 21.30. [programmet är inte längre tillgängligt]

Om du redan nu vill börja ladda upp, så finns det en mängd väldigt bra skräckromaner på biblioteket. Klassikern Dracula av Bram Stoker håller än i dag och har till stor del skapat den vampyrmyt som nu är en självklar del av populärkulturen. Liksom många andra romaner från slutet av 1800-talet, är den skriven i brevform. Perspektivet, där vi får följa en berättare i "realtid", som vet lika lite som oss om vad som kommer att hända, bygger effektivt upp en sugande spänning.

Du har säkert inte heller undgått att höra talas om John Ajvide Lindkvists Låt den rätte komma in, där en vampyr - ytligt sett bara en flicka - dyker upp i 80-talets Blackeberg. Romanen innehåller visserligen skräckgenrens alla ingredienser, men är lika mycket en finstämt realistisk skildring av en mobbad pojke som finner en oväntad vänskap.

H P Lovecrafts berättelser har inspirerat många av dagens skräckförfattare. I dag ler man gärna lite lätt åt hur de mest otäcka varelserna, gång på gång, beskrivs som onämnbara, men dessa skepnader blir faktiskt skrämmande i Lovecrafts stämningsfulla landskap. Cthulhu-myten är en viktig del av hans fiktiva värld och Lovecraft har till och med skrivit, och gett ut, den bok – Necronomicon – som sägs bevisa monstrets existens. Mytologin har fått stor spridning och på Wikipedia hittar du en lista på verk som har inspirerats av den. Pickmans modell och andra noveller är en bra samling att börja med och finns i nyöversättning från 2008.

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar